Over ons:

 

Het Toonkunstkoor Dokkum e.o. is een gemengd koor met ongeveer zeventig enthousiaste leden. Het koor is opgericht in April 1940 en is lid van de Vereniging Toonkunst Nederland.

 

Door de uitvoering van grote klassieke werken speelt het koor een vooraanstaande rol in het culturele leven van Noordoost Friesland. De regionale uitstraling is niet alleen terug te vinden bij de concertbezoekers, maar ook in het ledenbestand.

 

Jaarlijks streeft het koor ernaar een tweetal concerten in de Grote of St. Martinus Kerk in Dokkum te geven.

 

Repetitie:

 

De repetities worden wekelijks (behalve in de schoolvakanties) gehouden op: Maandagavond van 19:45 tot 21:45 uur in Het Omnium, het gebouw van de Chr. Scholengemeenschap Dockinga aan de Parklaan te Dokkum.

 

Van tijd tot tijd oefenen stemgroepen apart, voorafgaand aan de repetities in Het Omnium of bij een koorlid thuis. Heeft u interesse om mee te zingen ? Via deze website kunt u zich aanmelden en bent u natuurlijk ook van harte welkom om eens een repetitie bij te wonen, de sfeer te proeven en mee te zingen.

 

Geschiedenis:

 

De geschiedenis van het koor in het kort:

 

Toen vlak voor het uitbreken van de 2e wereldoorlog een oproep werd gedaan om in Dokkum een toonkunstkoor op te richten, meldden zich 60 personen aan. Op 1 April 1940 was de oprichting van ‘Toonkoorkunst Dokkum e.o.’ een feit!

 

Dhr. Willem Zonderland uit Leeuwarden werd aangesteld als 1e dirigent en samen met het koor begonnen zij met het instuderen van ‘Paulus’, van Felix Mendelssohn Bartholdy. Dit oratorium werd op Paasmaandag 14 April 1941 uitgevoerd (die avond bedroeg de entree 75 cent).

 

Tijdens de 2e wereldoorlog werden alle verenigen verplicht om zich bij de cultuurkamer aan te sluiten, hetgeen betekende dat er alleen werken gezongen mochten worden die de bezetter goedkeurde. De meerderheid van de koorleden stemde tegen aansluiting bij deze cultuurkamer, zodat de repetities tijdelijk stop werden gezet en er pas na de bevrijding opnieuw werd gerepeteerd.

 

In de bestaansjaren van het koor werd een breed repertoire aan zangstukken ingestudeerd en uitgevoerd. Van Hayden ‘Die Schöpfung en Die Jahreszeiten’, Händels Messias, ‘Het Requiem’ van Brahms, De Messa di Gloria’ van Puccini, Het ‘Requiem’ van Mozart, Dido en ‘Aeneas’ van Britten, Die Hohe Messe, het ‘Weinachtsoratorium’, de Johannes en de Mattheus Passion van Bach ‘Elias’ van F. Mendelssohn Bartholdy, ‘Memoriam Facimus’ van B.Smilde, maar ook werken van Fauré, Rossini en Ariel Ramirez. Het repertoire is zeer divers.

 

De concerten vinden in de regel plaats in de prachtige grote of St. Martinuskerk in Dokkum plaats . In het verleden werd ons koor begeleid door het Frysk Orkest en later het Noord Nederlands orkest.

Tegenwoordig maakt het koor gebruik van kleine orkesten. (vaak samengesteld), brassbands en harmonie orkesten en orgel. Diverse professionele  solisten gaven hun medewerking.

 

In 2015 was het 75 jaar geleden dat het Toonkunstkoor te Dokkum werd opgericht. Het Toonkunstkoor is een enthousiast koor dat zich bezig houdt met de uitvoering van grotere koorwerken, veelal onder begeleiding van professionele symfonieorkesten en met medewerking van uitstekende solisten.

Het jubileumjaar werd ingeluid met een concert in de Grote Kerk te Dokkum, waar o.a. “Das Lied von der Glocke” van Andreus Romberg werd uitgevoerd. Na de pauze werden o.a. de “Drei geistliche Lieder” van Felix Mendelssohn – Bartholdy ten gehore gebracht.

Daarna hebben we op 19 september een boottocht gemaakt naar Schiermonnikoog, waar we een miniconcertje hebben gegeven in de Got Tjark.

Op 14 november heeft ons koor een gratis concert gegeven in de Grote Kerk in Dokkum. Uitgevoerd werden het Requiem van Gounod, Messe Breve van Dubois, twee motetten van Karl Jenkins, twee motetten van Ola Gjeilo en Drei geistliche Lieder van Mendelssohn.

Het Requiem werd opgedragen aan de slachtoffers van de aanslag in Parijs de avond vóór het concert.

De kerk was vol en het gratis concert werd erg gewaardeerd door de bezoekers.

 

Een koor zonder leider is geen koor, maar een zingende groep mensen. Het Toonkunstkoor Dokkum e.o. is een echt koor, dus, daar hoort een leider voor.

Sinds de oprichting hebben meerdere dirigenten leiding aan het koor gegeven.

 

Dirigent: Jan Stulp

Jan Stulp werd in 1962 geboren in Leeuwarden en studeerde aan de conservatoria te Leeuwarden en Amsterdam: piano bij Femmy Schaaf, Jan Marisse Huizing en Willem Brons, koordirectie bij Jan Pasveer en orkestdirectie bij Joop van Zon; zang studeerde hij bij Maria van Uden.

 

Sinds 1978 leidt hij verschillende koren, aanvankelijk in Leeuwarden, later in de Randstad en omgeving. In 2008 keerde hij terug naar Leeuwarden en dirigeert sindsdien weer in en rond Friesland.

 

Jan voerde veel bekende en onbekende (voornamelijk klassieke) koorwerken uit. Bekende werken als Elias, Paulus, Die Schöpfung, Die Jahreszeiten, Messiah, Passionen van Bach, Missen van o.a. Mozart, Rheinberger, Schubert, Rossini, Gounod, Requiems van Fauré, Mozart, Bruckner etc.. Maar ook nieuwere en minder vaak uitgevoerde werken zoals "The Lord is my Light" van Händel, Der Tod Jesu van J.S.F. Bach, Das Lied von der Glocke van Andreas Romberg, Das Sühnopfer des neuen Bundes van Carl Loewe, Die Passion van Heinrich

Von Herzogenberg, The Company of Heaven van Benjamin Britten, de Missa in Es van Willem Andriessen, het Boer War Te Deum van Sullivan, het Te Deum van Dobrogosz en het Requiem van Karl Jenkins.

Ook dirigeerde hij Bach's Johannes Passion in de versie van Robert Schumann en (vanaf de vleugel) Bach's Matthäus Passion in de versie van Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Verder dirigeerde hij de Nederlandse premières van o.a. het Requiem en het Magnificat van John Rutter, het Stabat Mater van Rheinberger, het Requiem en het Te Deum van Otto Olsson, het Requiem van Charles Gounod, Les Sept Paroles du Christ van Theodore Dubois, het jazzy Magnificat van Christoph Schönherr, het Requiem - Eternal Light van Howard Goodall en (in aanwezigheid van de componist) The Armed Man - A Mass For Peace van Karl Jenkins.

 

Overzicht van onze dirigenten:

 

1940 – 1956 : Willem Zonderland

1956 – 1959 : Piet Post

1960 – 1966 : Wim Jansen

1966 – 1976 : Freek Houtkoop

1976 – 1980 : Oane Wierdsma

1980 – 2002 : Anne de Bruijn

2002 – 2009 : Harm Witteveen

2009 -  2013 : Daniël Rouwkema

2013-heden  : Jan Stulp

Like ons op Facebook